Історичні та духовні пам ’ятки української культури

   DSCF6419DSCF6430DSCF6314      DSCF6476 

За ініціативою Всеукраїнського міжконфесійного релігійного християнсько-військового братства 26 жовтня 2013 року учні загальноосвітньої школи № 86 міста Львів відвідали історичні та духовні пам’ятки української культури, які розташовані в містах Жовква та Крехів Львівської області.
      Засновником  Жовкви був Станіслав Жолкевський, лицар із руського роду, якому доля судила стати чи не найцікавішою та найгероїчнішою постаттю своєї доби. Жолкевський ходив у походи проти татар і шведів, боронив Молдавію від турків, підкорив Москву. Прославився він і як меценат – герб Жолкевського красується на фасадах монастиря бернардинів та єзуїтського колегіуму у Львові, його коштом були зведені монастир у Крехові, церкви та костели в Жовкві та околицях. Помер Жолкевський не менш гідно – загинув у битві з турками у віці 73 років. Саме він заснував Жовкву – у 1594 році.

        Замок – перша будівля в місті, з якого і почалося життя Жовкви. Збудований за останнім словом тогочасної фортифікації, замок міг витримати облогу великого війська. За часів Жолкевського замок був суворою фортецею, і лише правнук нашого лицаря – король Ян Собеський – перетворює його на розкішний палац. Тут король зберігав військові трофеї, здобуті в численних походах, а також цінні картини та скульптури.
        У 1606 році Жолкевський починає будівництво костелу св. Лаврентія. Воно тривало 12 років. Костел був зведений в ренесансному стилі та вирізнявся вишуканістю форм. Після героїчної загибелі Жолкевського в битві під Цецорою тіло лицаря було поховано в крипті храму. Згодом там упокоїлася вся родина Жолкевських. Правнук Жолкевського Ян Собеський, який не поступався предкові славою, прикрасив костел лицарською символікою та величними батальними картинами на честь власних перемог. Костел був своєрідним пантеоном лицарської слави.
     Всі ці та інші пам’ятки культури школярі могли  відвідати, стати свідками літургій, уроків катехізису,  особисто оглянути стінописи, образи  XVII століття.
    У місті розташування чоловічого Крехівського монастиря хлопці та дівчатка відвідали святе джерело та  печерних монастир на скалі «Тимоша», де з 1590 до 1612 роки проживали засновники Крехівського монастиря.
     В поїздці учасників паломництва супроводжував керівник Західного регіонального представництва Братства підполковник запасу Юрій Давидов.

                              Керівник молодіжного сектору Львівського обласного                          
                              відділення лейтенант Руслан Федоришин