День визволення Болгарії від османського іга - національне свято Болгарії.

20160303_122132
Віце-президент Братства Іванов Юрій Юрійович та Голова ветеранської організації Соломянського району генерал-лейтенант Парафейніков Борис Дмитрович  у Києві 3 березня поточного року    прийняли участь в заходах з нагоди визволення Болгарії від османського ярма.

20160303_110052
 Біля пам'ятного хреста, встановленого на території старовинного військового кладовища на Печерську, пров. Звіринецький 14, була відслужена літія за загиблими воїнами під війни 1877-78 рр.  Цей хрест знаходиться біля братської могили, де були поховані воїни і болгарські ополченці, які померли від ран у Київському госпіталі в 1878 році.
На заході були присутні Надзвичайний і Повноважний посол Болгарії в Україні Красимір Мінчев, а також представники Товариства дружби «Україна-Болгарія», представники болгарського дипломатичного корпусу та культурних організацій столиці.
Виступаючи перед присутніми, Красимір Мінчев згадав не тільки загиблих в болгарському ополченні, але відзначив ключову роль слов'янських воїнів, у тому числі і українців, представників інших національностей у звільненні Балкан від османського ярма. Він також підкреслив важливість відновлення пам'ятного хреста на цвинтарі, що довгі роки був забутий. Панахиди та літії біля цього місця в останні роки стали традицією. «Болгарський народ вдячний всім воїнам, які поклали свої життя за незалежність Болгарії», - зазначив посол.
Цього ж дня відбувся урочистий прийом у Посольстві.