Міжнародна науково-практична конференція

_MG_9806_-_1

«Військове духовенство часів визвольних змагань в Україні (1918 – 1921 рр.): погляд через століття».

Саме за такою темою 20 квітня 2018 року відбулася міжнародна науково-практична конференція, яка була організована за ініціативи Всеукраїнського міжконфесійного релігійного християнсько-військового братства за участі та підтримки Міністерства культури України, Департаменту у справах релігій та національностей, Історичного та Філософського факультетів Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Конференції пройшла у залі засідань вченої ради Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

_MG_9792-1_

Участь у роботі конференції прийняли науковці та викладачі вищих навчальних закладів, представники військових та правоохоронних структур, священики українських церков, а також курсанти Військового Інституту та студенти Історичного та Філософського факультетів університету. Перед учасниками конференції з привітальним словом виступили народний депутат України, заступник голови Комітету з питань культури і духовності Верховної Ради України, доктор філософських наук, професор, Єленський Віктор Євгенович, директор департаменту у справах релігій та національностей Міністерства культури України Юраш Андрій Васильович, декан історичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка, доктор історичних наук, професор Патриляк Іван Казимирович.

_MG_9751-1_

Участь у роботі конференції прийняв канадський військовий капелан, капітан Інсеоб Вон, який розповів про організацію діяльності капеланської служби в Канаді.

_MG_9832_-_1

Під час конференції були обговорені питання:

•        Українська православна церква в умовах Української революції 1917 – 1918 рр.

•        Військове душпастирство в період Директорії Української Народної Республіки.

•        Військове капеланство в Українській Галицькій Армії.

•        Сучасний стан військового капеланства у Збройних Силах України та інших військових формуваннях, створених відповідно до чинного законодавства.

•        Капеланська служба у збройних силах країн Західної Європи.

За підсумками роботи конференції були відпрацьовані пропозиції щодо врахування історичного досвіду, досвіду капеланства в іноземних державах, а також сучасних напрацювань українських військових священиків в інтересах удосконалення душпастирської опіки серед військовослужбовців.

Організаційний комітет висловлює щирі слова подяки усім хто приймав участь у підготовці та проведенні конференції, а також керівництву Київського національного університету імені Тараса Шевченко за сприяння та надану допомогу.