До 30-річчя Незалежності

photo_30
         В рамках підготовки зустрічі 30 річниці Незалежності України у військовій частині А2166 була організована зустріч особового складу з українськими науковцями, істориками-публіцистами, людьми, які стояли у витоках формування української держави, її війська : доктором  історичних наук, професором кафедри історичного краєзнавства Львівського національного університету імені Івана Франка, заслуженим працівником культури України Якимовичем Богданом Зіновійовичем та Петром Івановичем Костюком, полковником запасу, головою Львівської обласної організації Спілки офіцерів України, членом центрального Проводу СОУ. 

           P1310779.JPG1

Богдан Зіновійович Якимович є автором багатьох наукових робіт в сфері військової і воєнної історії, франкознавства, лексикографії. Він – автор проектів заключного документа й ухвали Всеукраїнської конференції “Історичні традиції української національної символіки” (Київ, червень 1991). Власне на підставі цих документів Верховна Рада незалежної України взимку 1992 р. затвердила українські національні символи як державні. Однією з центральних проблем, якими займається Богдан Якимович як науковець, є військова історія України, яку вчений осмислює в широкому європейському контексті. На цю тему він написав понад 40 наукових праць, серед яких, зокрема, монографія “Збройні сили України: Нарис історії” (Львів, 1996). Він є упорядником або співавтором цінних видань “Історія українського війська” (Львів, 1992; друга частина: 1996), збірки військово-історичних праць Івана Карпинця “Галичина: військова історія. 1914–1921 рр.” (Львів, 2005) тощо.

       Також важлива сторінка життєпису Богдана Якимовича – його громадська діяльність. Відзначимо лише, що на зламі 1980–90-х років він брав активну участь у створенні Товариства української мови імені Тараса Шевченка, був одним з організаторів Народного Руху і головою мандатної комісії установчої конференції Львівської регіональної організації Руху в травні 1989 р. Сьогодні, провідний науковий співробітник Академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного доктор історичних наук Богдан Якимович – заступник головного редактора “Військово-наукового вісника”, наукового періодичного видання, заснованого 2000 р. 

         Аудиторія із захопленням слухала виступ доповідача, переглядала книги автора. На завершення презентацій, Богдан Зіновійович подарував в бібліотеку частини свої передостанні книги: «Молитовник для українських вояків» та «Співаник українського вояка».

              Далі перед слухачами виступив Петро Іванович Костюк. Доречно сказати, що ще в вересні-листопаді 1991 року він працював у комісії Верховної Ради України з питань оборони та національної безпеки, брав активну участь у створенні ЗС України, Національної гвардії України, зокрема розробці тексту Військової присяги. Його виступ був не менш цікавим, емоційним. Він також презентував і подарував для бібліотеки одну з перших авторських робот, книгу «Код ідентичності. Мілітарні сторінки історії України і не тільки…». 

На завершення військовослужбовці своїми оплесками подякували гостям за прекрасні виступи, та запросили  на наступні зустрічі. А ще, за дорученням центрального Проводу Союзу офіцерів України полковник Петро Костюк вручив медаль  «30 років СОУ» професору Богдану Зіновійовичу Якимовичу.

photo36

Зустріч з авторами наукових праць була підготовлена керівником Західного регіонального представництва Братства підполковником запасу Юрієм Давидовим.

Людмила Степанович, керівник жіночого сектору районної громади

Фото автора