Історію потрібно знати.

Історію потрібно знати.

1

        Нещодавно військовослужбовці військових частин Повітряного командування «Захід» відвідали незвичний музей – Музей загиблих літаків, який розташований у селі Хоросно біля Львова. Це є приватний музей літаків, які зазнали авіаційних катастроф у роки Другої світової війни. Всі експонати, тобто уламки літаків зібрані виключно на території Західної України. Одним із засновників та ініціаторів музею є відомий львівський дослідник та мандрівник Андрій Риштун.

         «Ми створили цей музей, бо нам цікаво,- розповів нам директор музею.
 Кожен експонат  - це історія. Історія країни, історія людей, тих хто керував цими літаками, виконував якісь бойові завдання. І наше прагнення знайти, встановити події, зберегти, донести до потомків подих історії тих часів».
            Першим знайденим літаком був Junkers-88, виявлений біля гори Яйко-Ілемське (Долинський район Івано-Франківської області). Це великий німецький бомбардувальник.
            Військовослужбовці із задоволення слухали розповіді екскурсовода, оглядали частки колишніх повітряних машин, мали можливість потримати в своїх руках. Особливу увагу і зацікавленість викликав літак, а точніше модель літака, яка  встановлена у дворі музею . Це авторська робота молодих талановитих львівських митців.
  Вона спаяна з уламків 12 знайдених літаків: Ju-52, Ju-88, He-111, Fw-190, Міг-3, Іл-2, Сб, Дб-3а, Бостон-А20, Аерокобра-Р39 , Як-9 , Іл-4.  Розмах крил – 2,1 метра, вага – 80 кілограмів. 

           На завершення відвідування музею загиблих літаків Другої світової, відвідувачі сфотографувалися на згадку. А господарі передали для бібліотек військових частин примірники книг про історію експонатів  зібраних в цьому музеї, пошукові роботи ініціативної групи, здобутки і плани.

photo_20

Юрій Давидов

Фото Марії Науменко.