Солдат повертається до дому

Всеукраїнська інформаційно-просвітницька програма «Солдат повертається до дому»  спрямова на озброєння осіб, які безпосередньо взаємодіють з військовослужбовцями, що  повернулися із зони АТО, а саме: психологів, соціальних працівників, парафіальних священиків, позаштатних військових капеланів, волонтерів, представників громадських організацій, членів родин військовослужбовців, знаннями та практичними навичками щодо подолання наслідків посттравматичних стресів та соціальну адаптацію військовослужбовців, що повернулися, до мирних умов життєдіяльності.


До реалізації програми залучаються провідні українські та іноземні фахівці, а саме, психологи, психіатри, соціальні працівники та інші фахівці, які володіють знаннями та мають практичний досвід роботи у цій сфері діяльності. 


Реалізація цієї програми є продовженням попередніх програм Братства з 2014 року, які були спрямовані на навчання військових психологів, лікарів психіаторів, волонтерів-психологів, позаштатних військових капеланів методиці роботи по подоланню посттравматичних стресів серед військовослужбовців та правоохоронців, які виконують завдання в зоні бойових дій.

IMG20231108133322

IMG_0022-2 0016-2

IMG_0049_-_1 IMG_0099-1

8 листопада 2023 року відбувся круглий стіл на тему: «Актуальні питання подолання посттравматичних стресових розладів внаслідок російсько-української війни».

Організаторами цього заходу виступили громадська організація «Центр правового та соціального захисту громадян України» та Асоціація ветеранів внутрішніх військ та Національної гвардії України.

Активну участь у підготовці та проведенні цього заходу прийняли члени Президії Братства Молдавчук Василь Степанович, Пилипів Богдан Іванович та Глуховський Володимир Євгенович.

В роботі круглого столу прийняли участь народний депутат України, представник Міністерства соціальної політики України, науковці, лікарі-психологи, лікарі-психіатри, представники військових та правоохоронних структур, ветерани російсько-української війни, представники громадських і ветеранських організацій.

Розпочали роботу круглого столу Голова Громадської організації «Центр правового та соціального захисту громадян України» - Лисенко Сергій Петрович, кандидат філософських наук, доцент, який взяв на себе обов’язки модератора, та Голова Асоціація ветеранів внутрішніх військ та Національної гвардії України Федорчук Георгій Миколайович, полковник у відставці.

Першим на круглому столі виступив Народний депутат України Тарасенко Тарас Петрович, член Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів, член Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України для підготовки та комплексного врегулювання питань надання соціальних гарантій ветеранам війни, Захисникам і Захисницям України та членам їх сімей, членам сімей загиблих (померлих) ветеранів війни, членам сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України. У своєму виступі він зосередив увагу присутніх на актуальності проблеми, яка сьогодні винесена на порядок денний круглого столу, розповів що зроблено і що планується зробити у законодавчій площині з вищезазначених питань, окреслив місце та роль громадських організацій.

Змістовними та глибокими по змісту виявились фіксовані виступи спікерів круглого столу начальника навчально-наукового інституту воєнної історії Національного університету оборони України, полковника, відомого вченого у галузі військової психології, доктора психологічних наук, професора ОСЬОДЛО ВАСИЛЯ ІЛЛІЧА, ДРУЗЯ ОЛЕГА ВАСИЛЬОВИЧА - начальника клініки психіатрії Національного військово-медичного клінічного центру “Головний військовий клінічний госпіталь”, Головного психіатр МО України, доктора медичних наук, професора Української військово-медичної академії, Заслуженого лікаря України, полковника медичної служби, Голова правління громадської організації «Всеукраїнської асоціації фахівців з проблематики наслідків бойовох психічної травми та відновлення людей з інвалідністю «КАЛМІ», ДУБІНІНА ІГОРЯ СЕРГІЙОВИЧА – начальника відділення КНП «Клінічна лікарня «ПСИХІАТРІЯ», Заслуженого лікаря України, голови громадської спілки «Реабілітаційні сили України», ЧЕРНЕНКО ІННИ ОЛЕКСАНДРІВНИ – лікаря вищої категорії з психіатрії та психотерапії, старшого ординатора клініки психіатричної (з палатами для наркологічних хворих) НАМКЦ «ГВГК», Лауреата премії Президента України для молодих вчених, кандидата медичних наук, підполковника медичної служби ЗС України, ГУРИ КАТЕРИНИ КОНСТЯНТИНІВНИ - лікаря, медичного психолога Київського обласного центру ментального здоров’я.

Основними напрямками дискусії круглого столу стали:

аналіз чинної нормативної бази щодо здійснення заходів з подолання наслідків ПТСР та проблемних питань її функціонування;

сучасні питання виявлення та подолання ПТСР. Практика лікування від наслідків ПТСР у закладах Міністерства внутрішніх справ та Міністерства оборони України та шляхи її вдосконалення;

проблемні питання організації та здійснення психологічної та медично-психологічної реабілітації постраждалих від ПТСР;

сучасна державна система психологічної реабілітації та соціальної адаптації постраждалих. Місце і роль громадських, волонтерських та релігійних організацій у процесі лікування, реабілітації та соціальної адаптації постраждалих від ПТСР;

проблеми доступу різних верств населення і професійних груп в Україні до медичних, рекреаційних та відновлювальних послуг;

проблеми інформування населення стосовно характеру протікання враження від ПТСР, проявів та особливостей поведінки постраждалих з метою залучення соціального середовища до процесів соціальної адаптації та повернення до повноцінного життя.

Активну участь в дискусії прийняли ХАДЖИНОВ ВОЛОДИМИР МИХАЙЛОВИЧ – державний експерт експертної групи з питань підтримки вразливих верств населення Директорату розвитку соціальних послуг Міністерства соціальної політики України, ПИЛИПІВ БОГДАН ІВАНОВИЧ - генерал-полковник, екс-перший заступник Командувача ВВ МВС України, ЧЕПЕЦЬ ВОЛОДИМИР ІВАНОВИЧ – капітан І рангу у відставці, голова Громадської Ради при МО України, МОЛДАВЧУК ВАСИЛЬ СТЕПАНОВИЧ - генерал-майор, екс- заступник Командувача ВВ МВС України по роботі з персоналом, ГЛУХОВСЬКИЙ ВОЛОДИМИР ЄВГЕНОВИЧ – полковник у відставці, ветеран МВС України, офіцери Національної гвардії України, Національного університету оборони України, ветерани та представники громадських організацій.

За підсумками роботи головна мета заходу досягнена.

Пропозиції та критичні зауваження узагальнюються та будуть направлені за належністю до тих державних структур, яким вони адресовані.


photo_5226485461747354089_y

15-16 червня 2023 року на базі Державної установи «Центр психіатричної допомоги та професійного психофізіологічного відбору МВС України» відбувся дводенний семінар з питань лікування, профілактики посттравматичного стресового розладу.

Цей захід був спланований та реалізований в рамках реалізації Всеукраїнської інформаційно-просвітницької програми Всеукраїнського міжконфесійного релігійного християнсько-військового братства «Солдат повертається додому». В рамках реалізації цієї програми вже проведено значну кількість заходів з навчання  військових психологів та лікарів-психіатрів військових та правоохоронних структур із залученням провідних фахівців зі США та Канади у сфері психології та психіатрії. Головна увага при цьому приділяється проблемам виявлення та подолання наслідків бойових та посттравматичних психологічних стресів.

Семінар був організований Всеукраїнським міжконфесійним релігійним християнсько-військовим братством та проведений доктором медицини, доцентом Університету Квінз (м. Кінгстон, Онтаріо), медичним директором організації Trauma Support Мануелою Джоанні.

У семінарі прийняли участь президент Всеукраїнського міжконфесійного релігійного християнсько-військового братства С. Лисенко, віцепрезидент зазначеного братства Глуховський В., директор Департаменту охорони здоров’я та реабілітації МВС України Смик А., начальник Державної установи «Центр психіатричної допомоги та професійного психофізіологічного відбору МВС України», доктор медичних наук, академік, лауреат державної премії України в галузі науки і техніки Гічун В., заступник начальника Державної установи «Центр психіатричної допомоги та професійного психофізіологічного відбору МВС України» - начальник відділення психопрофілактики та професійного психофізіологічного відбору Єна О., начальник служби медичного контролю, військово-лікарської (лікарсько-льотної) експертизи (лікар-психіатр) Ісаєнко В., лікарі-психіатри, практичні психологи Державної установи «Центр психіатричної допомоги та професійного психофізіологічного відбору МВС України», центрів психіатричної допомоги та професійного психофізіологічного відбору Державних установ «Територіальне медичне об’єднання Міністерства внутрішніх справ України» по Житомирській, Рівненській, Вінницькій, Сумській, Чернігівській, Черкаській областях та місту Києву.

Доктор Мануела Джоанну є медичним доктором Project Trauma Support, вона розробила програму, спрямовану на лікування посттравматичного стресового розладу та особливо психологічних травм у військовослужбовців, ветеранів бойових дій.

Протягом 2 днів доктор Мануела Джоанну ділилася з учасниками семінару практичним досвідом, практичними напрацюваннями в області лікування, профілактики посттравматичного стресового розладу, проведенні психотерапевтичних заходів направлених на відновлення психічного здоров’я та інше.

Семінар проходив в дискусійному форматі. За результатами семінару учасники отримали сертифікати. У зазначеному заході прийняли участь 28 осіб.

IMG_1307-_2

12-13 червня 2023 року на базі Гуманітарного інституту Національного університету оборони України імені Івана Черняховського відбувся дводенний курс лекцій для лікарів-психіатрів та психологів Міністерства оборони України та Збройних Сил України. Їх проводила відома канадська фахівчиня медицини невідкладних станів, засновниця та медичний директор благодійного проєкту Project Trauma Support («Допомога під час травми») доктор медицини Мануела Джоанну.

Мануела Джоанну має понад 30-річний медичний досвід, а лікуванням та реабілітацію людей із посттравматичним стресовим розладом (ПТСР) займається понад сім років. Ця сконцентрована практична робота була головним чином спрямована на подолання ПТСР у канадських військовослужбовців, що брали участь у миротворчих місіях, зокрема в Афганістані, поліцейських, пожежників. Загалом, через програму пройшло понад 800 осіб.

Цей захід був спланований та реалізований в рамках реалізації Всеукраїнської інформаційно-просвітницької програми Всеукраїнського міжконфесійного релігійного християнсько-військового братства «Солдат повертається додому». В рамках реалізації цієї програми вже проведено значну кількість заходів з навчання  військових психологів та лікарів-психіатрів військових та правоохоронних структур із залученням провідних фахівців зі США та Канади у сфері психології та психіатрії. Головна увага при цьому приділяється проблемам виявлення та подолання наслідків бойових та посттравматичних психологічних стресів.

Курс лекцій розпочався з хвилини мовчання за загиблими внаслідок збройної агресії рф проти України. У своєму вступному слові Мануела Джоанну зазначила, що для неї велика честь виступити перед тими, хто героїчно боронить свою Батьківщину.

«Моє серце зараз з вами, бо я знаю через що ви проходите. Усі ми — вся Канада, вас підтримуємо. Ми бажаємо кожному з вас безпеки й здоров’я» підкреслила вона.

Начальник гуманітарного інституту, професор, полковник Василь Осьодло, привітавши закордонного лектора,  зазначив, що тематика цих занять є надзвичайно цінною, адже неспровокована війна, котру розпочала російська федерація, має дуже жорстокий характер.

Він підкреслив, що «одним із наслідків цієї війни є бойові психічні травми, стресові розлади і як їхнє крайнє вираження — посттравматична симптоматика. Слухачами цього курсу будуть студенти інституту, що відповідають за напрямок морально-психологічного забезпечення ЗСУ, та представники військової медицини. Тож ми матимемо чудову можливість здобути новий і поділитися нашим досвідом, узгодити практики, опанувати нові інструменти, розглянути різноманітні форми взаємодії й у такий спосіб посилити одне одного. Без сумніву курс пані Мануели стане корисним для всіх і дасть змогу впровадити нові знання у свою практику».

Доктор Мануела Джоанну запропонувала інтерактивний метод проведення цього навчального заходу, коли студенти не лише слухають лекції, а й активно беруть участь у обговоренні тем, ставлять питання, що їх цікавлять, та наводять приклади зі своєї практичної психологічної або психіатричної допомоги тим, хто її потребував.

Канадська лікар-психіатр запропонувала 6 навчальних модулів. Під час першого студенти з’ясовуватимуть що таке ПТСР, моральна та інституційна травми, як вони між собою пов’язані. Другий модуль буде присвячений вивченню проблем депресії, тривоги та дисоціації. Третій — подоланню суїцидальних настроїв. Четвертий визначатиме методи раннього втручання, котрі стануть у пригоді для запобігання розвитку ПТСР після травматичних інцидентів: дифузію й дебрифінг. Останні два модулі розглядатимуть способи підвищення стійкості до ПТСР та моральної травми й вирішенню проблем співчуття, втоми, вигоряння у самих лікарів, фахівців з психічного здоров’я та психологів.

По закінченню дводенного курсу кожен його слухач отримав сертифікат канадського благодійного проєкту «Допомога під час травми».


Реабілітація учасників АТО - наше спільне завдання

 20180521_123603.jpg-1

В рамках реалізації власної Всеукраїнської інформаційно-просвітницької програми «Солдат повертається до дому» 21 травня 2018 року в Медичному реабілітаційному центрі «Пуща-Водиця» МВС України  відбулася робоча зустріч Президента Братства Лисенка Сергія Петровича, начальника Управління охорони здоров'я та реабілітації МВС України Коробки Василя Івановича та  виконавчого директора капеланської служби поліцейського департаменту міста Тулса (Оклахома, США) Денні Лінчарда.

20180521_124508.jpg-1

Під час зустрічі були обговорені можливі напрямки співпраці щодо реабілітації українських правоохоронців, у тому числі, ветеранів АТО та ветеранів служби, а також сприяння в удосконаленні лікувально-реабілітаційної бази медичного центру.


Програма "Солдат повертається до дому" в дії.

                                      
14680786_1513357398680825_5397622807819192217_n14753905_1513357822014116_4154511816765018277_o

1477593065_7_novyy-razmer 14753373_1513360582013840_3978159196542756114_o

14715564_1513361532013745_6432235350543781951_o 14853080_1513361725347059_2865643281410089739_o

На запрошення Ординарія Луцької Дієцезії, Апостольського Адміністратора Київсько-Житомирської Дієцезії Римсько-Католицької церкви в Україні єпископа Віталія Скомаровського Всеукраїнське міжконфесійне релігійне християнсько-військове братство прийняло участь у заходах, який відбулися у місті Бердичів Житомирської області.
Саме тут, вже втретє, Всеукраїнську святиню – Санктуарій Бердичівської Божої Матері – відвідали паломники-медичні працівники. До святині прибуло більше сотні паломників, які представляли свої релігійні громади з Києва, Житомира, Вінниці, Хмельницького, Луцька, Харкова, Хмільника, Львова й ряду інших міст України.
В рамках реалізації Всеукраїнської програми Братства «Солдат повернувся додому» перед учасниками виступив Президент Братства Лисенко Сергій Петрович. Він акцентував увагу на актуальності для нашого суспільства проблем реабілітації та соціальної адаптації військовослужбовців, які повернулися із зони АТО, підкреслив важливість та необхідність для медичних працівників володіння знаннями та навиками роботи саме з цією категорією населення України.
Традиційно до реалізації вищезазначеної програми Братство залучає провідних українських та іноземних фахівців з вищезазначених проблем. Саме на запрошення Братства, перед учасниками конференції виступила психолог психологічно-кризової служби Ольга Кухарук на тему: «Бойові та посттравматичні стреси: виявлення та методика подолання наслідків. Реабілітація та соціальна адаптація військовослужбовців, які повернулися із зони АТО».
Головним організатором паломництва медиків до Бердичіва виступив єпископ Віталій Скомаровський – людина, яка не тільки має медичну освіту, а і не по чуткам, а на власному досвіді, знає, що таке військова служба. Саме він провів службу Божу з паломниками- медичними працівниками.
Впевнені, що додому вони повернуться не тільки духовно збагачені, а і озброєні знаннями, які допоможуть їм в роботі зі своїми співвітчизниками, які захищають нашу Батьківщину.

    ВІДЕОМАТЕРІАЛ  ПО ТЕМІ:

https://www.youtube.com/watch?v=Pzq99b7UCeo&feature=player_embedded

ПУБЛІКАЦІЯ ПО ТЕМІ:

http://l.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Ffordevind.com.ua%2F2%2F644-medichne-palomnictvo.html&h=EAQEKQ74T


СОЛДАТ ПОВЕРНУВСЯ ДО ДОМУ!

222

Повернувся після війни! Здавалося б ці слова не повинні були звучати на терені неньки України ще сотні років. Багатостраждальна Україна знову проливає кров своїх синів і з нетерпінням чекають їх повернення додому матері, дружини, діти.
Саме тому, у рамках реалізації Всеукраїнської програми Братства "Солдат повертається додому" за ініціативи Вінницького обласного відділення Братства, яке очолює полковник запасу Данюк Леонід Іванович, та підтримці священиків храму села Якушенці, 9 вересня був проведений захід з родинами військовослужбовців. Зібрались одинадцять сімей, чиї долі не обійшла війна на Сході України. У теплому колі відбулося спілкування. Кожен з запрошених зміг висловити все, що наболіло на душі, поділитися між собою, як краще діяти в тій, чи іншій життєвій ситуації. Свою думку та практичні поради в ході обговорення проблемних питань висловили священник та психолог.
Увага та спілкування загоюють душевні рани, а такі заходи скріплюють сім’ю, дають змогу тим, хто повернувся додому адаптуватися до мирних умов життя.

 


ВИКОНУЄМО РІШЕННЯ НАЦІОНАЛЬНОЇ КОНФЕРЕНЦІЇ БРАТСТВА


02

Президія Всеукраїнського міжконфесійного релігійного християнсько-військового братства інформує Вас, що згідно плану своєї діяльності на 2016-2021 роки, який затверджений на VI-й Національній конференції Братства, розпочата реалізація Всеукраїнської навчально-просвітницької програми «Солдат повертається додому»,  яка спрямована на подолання посттравматичних стресів та соціальну адаптацію військовослужбовців, що повернулися із зони АТО. До реалізації цієї програми залучаються провідні українські та іноземні фахівці, а саме, психологи, психіатри, соціальні працівники та інші фахівці, які приймають безпосередню участь в процесі реабілітації та соціальної адаптації вищезазначеної категорії до життєдіяльності за мирних умов.
    У вересні поточного року в одній з військових частин Збройних Сил України на Львівщині   відбувся семінар -тренінг з військовослужбовцями - учасниками антитерористичної операції на Сході України та членами їх сімей, організатором якого виступило Західне регіональне представництво Всеукраїнського міжконфесійного релігійного християнсько-військового братства під керівництвом підполковника запасу Давидова Юрія Сергійовича.
 Мета заходу – роз’яснення шляхів та надання практичних порад щодо подолання  наслідків психотравмуючих факторів, навчання практичним вправам саморегуляції психоемоційного стану, елементарним правилам особистої поведінки в сім’ї військовослужбовця після перебування і повернення  його із зони бойових дій. Також, видані загальні рекомендації щодо подальшої соціалізації учасника АТО, ролі сім’ї та рідних в цей час.

DSCF5751    01

НАВЧАЄМО ПОЗАШТАТНИХ ВІЙСЬКОВИХ КАПЕЛАНІВ

DSC02259

21-22 січня 2016 року за ініціативи Всеукраїнського міжконфесійного релігійного християнсько-військового братства, пройшов дводенний семі нар-тренінг з капеланами-волонтерами протестантських церков, які працюють у зоні проведення АТО.
На семінарі було розглянуто шляхи виявлення та методику подолання наслідків бойових та посттравматичних стресів.
Модератор семінар-тренінгу БАРКО ВІЛЬЯМ, США, OLIVE BRANCH INTERNATIONAL.
Учасники зборів мали можливість підвищити власний рівень знань, отримати відповіді на питання, які виникають під час практичної роботи з військовослужбовцями у зоні бойових дій на Сході України.
Значна увага під час семінару була акцентована на отриманні учасниками практичних навичок щодо роботи з вищезазначеною категорією .
Усі учасники семінару отримали сертифікат щодо участі у цьому заході по підвищенню своєї професійної кваліфікації.

12620883_1056716681056798_1122834314_o

СЕМІНАР ЗІ СВЯЩЕНИКАМИ РКЦ

P1180942

18-19 січня 2016 року на базі Вищої духовної семінарії Пресвятого Серця Ісуса у Ворзелі за ініціативи Всеукраїнського міжконфесійного релігійного християнсько-військового братства, пройшов дводенний семінар-тренінг зі священниками Київсько-Житомирської Дієцезії Римсько-Каталичеської Церкви в Україні. Захід відбувся за благославінням Ординарія Києво-Житомирської дієцезії Римсько-Католицької церкви в Україні архієпископа Петра Мальчука.
На семінарі було розглянуто шляхи виявлення та методику подолання наслідків бойових та посттравматичних стресів.
Модератор семінар-тренінгу БАРКО ВІЛЬЯМ, США, OLIVE BRANCH INTERNATIONAL.
Учасники зборів мали можливість підвищити власний рівень знань, отримати відповіді на питання, які виникають під час практичної роботи з парафіянами, у першу чергу з тими, котрі брали участь у бойових діях на Сході України.
Значна увага під час семінару була акцентована на отриманні учасниками практичних навичок щодо роботи з вищезазначеною категорією .
Усі учасники семінару отримали сертифікат щодо участі у цьому заході по підвищенню своєї професійної кваліфікації.

P1190980

СЕМІНАР - ТРЕНІНГ З ПАРАФІАЛЬНИМИ СВЯЩЕНИКАМИ

DSC_0001

Всеукраїнське міжконфесійне релігійне християнсько-військове братство та Психологічна кризова служба ГО „Українська асоціація фахівців з подолання наслідків психотравмуючих подій” 17-18 грудня 2015 року у місті Біла Церква провели дводенний семінар-тренінг зі священиками Білоцерківської і Богуславської єпархії УПЦ, які здійснюють пастирське окормлення військовослужбовців і членів їх сімей на тему: «Стресові реакції (гострий стрес, посттравматичні стани) у солдат, офіцерів, капеланів та психологічна допомога/самодопомога».

Від Братства прийняли участь у семінарі Президент Братства Лисенко Сергій Петрович та Віце-президент Глуховський Володимир Євгенович.

Модераторами семінару виступили психологи Галина Циганенко, Ганна Стативка, Наталія Саратовцева.

На семінар залучалось 27 священників. Особисту участь в роботі семінару протягом двох діб приймав Митрополит Білоцерківський і Богуславський Августин.

По завершенню семінару усім священникам, що брали участь у його роботі, були вручені сертифікати учасника семінару, а Митрополит Білоцерківський і Богуславський Августин вручив організаторам почесні грамоти.

За відгуками священників за підсумками семінару, вони отримали нові знання у сфері психології, які суттєво будуть сприяти їм у їх подальший діяльності.

DSC_0003  DSC_0046 

 

Семінар-тренінг в Державній прикордонній службі України

IMGP0352

24-25 вересня 2015 року на базі Центрального госпіталю Державної прикордонної служби України за ініціативи Всеукраїнського міжконфесійного релігійного християнсько-військового братства, а також згідно плану роботи Громадської ради при Адміністрації Державної прикордонної служби, пройшов дводенний семінар-тренінг з військовими психологами та лікарями-психіатрами Державної прикордонної служби, де було розглянуто шляхи виявлення та методику подолання наслідків бойових та посттравматичних стресів.
Модератор семінар-тренінгу БАРКО ВІЛЬЯМ, США, OLIVE BRANCH INTERNATIONAL.
Учасники зборів мали можливість підвищити власний рівень знань, отримати відповіді на питання, які виникають під час практичної роботи з військовослужбовцями-прикордонниками, у першу чергу з тими, котрі брали участь у бойових діях на сході України.
Значна увага під час семінару була акцентована на отриманні учасниками практичних навичок щодо роботи з вищезазначеною категорією військовослужбовців Державної прикордонної служби
Усі учасники семінару отримали сертифікат щодо участі у цьому заході по підвищенню своєї професійної кваліфікації.
IMGP0508

Семінар- тренінг в Національній гвардії України

img_6902
21-22 вересня 2015 року в Головному управлінні Національної гвардії за ініціативи Всеукраїнського міжконфесійного релігійного християнсько-військового братства пройшов  дводенний семінар-тренінг з військовими психологами та лікарями-психіатрами НГУ, де було розглянуто шляхи виявлення та методику подолання наслідків бойових та посттравматичних стресів.

img_6904

Модератор семінар-тренінгу БАРКО ВІЛЬЯМ , США, OLIVE BRANCH INTERNATIONAL.

img_6932

Учасники зборів мали можливість підвищити власний рівень знань, отримати відповіді на питання, які виникають під час практичної роботи з військовослужбовцями, котрі брали участь у бойових діях на сході України.

Протягом другого дня практичного семінару психологи та лікарі-психіатри Національної гвардії відпрацювали пропозиції щодо вдосконалення Системи психологічної роботи з військовослужбовцями для подальшого покращення рівня і якості допомоги учасникам антитерористичної операції.

Усі учасники семінару отримали сертифікат щодо участі у цьому заході по підвищенню своєї професійної кваліфікації.

img_6919

Семінар-тренінг на тему «Бойові та посттравматичні стреси: виявлення та методика подолання наслідків» у МВС України

111

27 травня 2015 року на базі Центрального госпіталю Міністерства внутрішніх справ України за ініціативи Всеукраїнського міжконфесійного релігійного християнсько-військового братства  відбувся семінар-тренінг на тему «Бойові та посттравматичні стреси: виявлення та методика подолання наслідків». Участь у семінарі прийняли лікарі-психіатори і військові психологи Міністерства внутрішніх справ, психологи волонтери і воєнні священики. Модератор семінар-тренінгу БАРКО ВІЛЬЯМ , США, OLIVE BRANCH INTERNATIONAL.

121

Семінар-тренінг на тему «Бойові та посттравматичні стреси: виявлення та методика подолання наслідків» 

11393408_1141353259214576_2671375528230048553_o

26 травня 2015 року на базі Центрального госпіталю Міністерства оборони України за ініціативи Всеукраїнського міжконфесійного релігійного християнсько-військового братства  відбувся семінар-тренінг на тему «Бойові та посттравматичні стреси: виявлення та методика подолання наслідків». Участь у семінарі прийняли лікарі-психологи і військові психологи Збройних Сил України, психологи волонтери і воєнні священики. Модератор семінар-тренінгу БАРКО ВІЛЬЯМ , США, OLIVE BRANCH INTERNATIONAL..

11112946_1141353272547908_6208133705893718355_o